Beleggen in Goud

U kunt op een aantal verschillende manieren beleggen in goud. Het mooie daarvan is natuurlijk dat u min of meer zelf kunt bepalen hoe u dit doet. Zo kunt u andere hele gemakkelijk het risico beperken en er daarnaast natuurlijk voor zorgen dat u een leuk rendement zult maken. Zo kunt u bijvoorbeeld beleggen in goud door het fysiek aan te kopen, maar kunt u er aan de andere kant ook voor kiezen om aandelen te kopen in een van de producenten. Aan de andere kant zijn er ook waardepapieren beschikbaar en kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om het goud te kopen in combinatie met de opslag in een professionele kluis.

Het beleggen in goud aan de hand van fysiek goud dat u zelf in beheer neemt is over het algemeen het meest populair. Dit geldt zowel voor beleggers die hier nog maar weinig ervaring mee hebben als de mensen die al langer in het goud zitten en op die manier heel goed weten waar de echte mogelijkheden liggen. Fysiek goud kopen is heel interessant als belegging, maar het is daarnaast natuurlijk ook nog eens hartstikke mooi en daarmee leuk om te hebben. Beleggen in goud aan de hand van fysiek goud is wat betreft de fiscale behandeling daarmee gelijk aan het kopen van aandelen, waardoor u van dezelfde voordelen kunt profiteren. Zo hoeft u over het aankoopbedrag van het fysieke goud bijvoorbeeld geen btw te betalen. Dit zorgt ervoor dat het beleggen in goud u in principe niet meer zal kosten dan de intrinsieke waarde van het goud plus de verkoopkosten die de handelaar rekent om er uiteindelijk zelf ook wat aan over te houden. Zo betaalt u geen cent teveel en zal u bij de eerste rendementen al direct zelf beter worden van het bezit van het goud. Dit is uiteindelijk natuurlijk het doel van het beleggen in goud. Wanneer de goud koers verder op blijft lopen kunt u hier heel direct van profiteren en op die manier de waarde van uw kapitaal zien groeien. Wanneer u er voor zorgt dat u goud van de beste kwaliteit blijft kopen is er ook wat betreft het risico op waardeverlies eigenlijk niets aan de hand. Bijvoorbeeld de ‘Good Delivery’ goud baren bieden u de mogelijkheid deze heel eenvoudig weer van de hand te doen wanneer u dit wenst. Op die manier kunt u beleggen in goud als in elk ander aandeel en kunt u het ondertussen ook nog zelf in beheer houden en daarmee genieten van de prachtige uitstraling van dit edelmetaal. Het beleggen in goud is op die manier natuurlijk hartstikke aantrekkelijk en het is dan ook niet gek dat veel mensen ervoor kiezen dit op deze manier te doen.

Een andere, minder bekende, manier om te beleggen in goud is het kopen van aandelen van een van de producenten van dit edelmetaal. Wanneer de goud koers verder blijft stijgen zal dit voor hen uiteraard goede zaken betekenen. Wanneer de koers verder op blijft lopen zullen steeds meer mensen de voordelen van het bezit van goud ontdekken. Om die reden zal de vraag naar het edelmetaal groot blijven. Alle mensen die in goud beleggen door fysiek goud aan te kopen komen direct of indirect terecht bij de producenten, waardoor uw aandelen uiteindelijk zullen gaan stijgen en u er beter van wordt zonder dat u bijvoorbeeld het goud moet beveiligen of op een geschikte plaats op moet slaan. Aan de andere kant kan beleggen in goud door middel van aandelen in een producent van dit edelmetaal natuurlijk wel het risico van mindere tijden voor het bedrijf met zich meebrengen. De producent blijft ook maar een bedrijf en het kan daarom dan ook altijd voor komen dat er hier iets mis gaat of dat de waarde van de aandelen op een andere manier omlaag zal gaan. In principe is het zelfs mogelijk dat het bedrijf failliet zal gaan en dat de waarde van uw aandelen daarmee drastisch zal kelderen. Beleggen in goud is desalniettemin een zeer veilige investering en de kans op een dergelijk scenario is dan ook erg klein.

Ten derde is het mogelijk om te beleggen in goud zonder het daadwerkelijk fysiek aan te kopen door waardepapieren aan te schaffen. Op deze manier krijgt u eigenlijk het bezit over het goud, zonder dat u dit daadwerkelijk in handen krijgt. We kunnen deze manier van beleggen ook wel vergelijken met het aanhouden van contant geld. Wanneer u een briefje van 50 in uw handen heeft betekent dit dat u die 50 euro bezit, zonder dat u ze daadwerkelijk vast kunt houden. In dit geval is het briefje een waardepapier dat u in staat stelt 50 euro van de bank te claimen. Zo bezit u de 50 euro, terwijl u ze op dat moment niet kunt laten zien. Beleggen in goud aan de hand van waardepapieren werkt eigenlijk op dezelfde manier en is dus een stuk gemakkelijker dan veel mensen in eerste instantie denken. Aan de andere kant zit er wel een risico aan deze manier van beleggen in goud. Het is namelijk van groot belang dat u er heel zeker van bent dat de achterliggende partij ook daadwerkelijk over het goud beschikt en dat de waardepapieren niet meerdere malen zijn uitgegeven. Wanneer het goud namelijk niet beschikbaar is of er fraude wordt gepleegd met de papieren heeft u uiteindelijk niets wanneer u het waardepapier wilt verzilveren. Beleggen in goud brengt op deze manier dus wat meer risico met zich mee.
Tenslotte kunt u beleggein in goud door het aan te kopen in combinatie met de professionele opslag. Een voorbeeld hiervan is BullionVault. Op deze manier kunt u goud aankopen zonder dat u het daadwerkelijk zelf in handen krijgt. Dit klinkt misschien niet zo aantrekkelijk, maar dat is het eigenlijk wel. U kunt op deze manier namelijk beleggen in goud, zonder dat u het risico loopt dat het goud verloren zal gaan of ontvreemd wordt. Het goud zal worden opgeslagen in een van de professionele kluizen en is daarmee zeer goed beveiligd. Beleggen in goud is daarmee zeer veilig wanneer u kiest voor bijvoorbeeld BullionVault.