Goudkoers

Wanneer u goud wilt gaan kopen is het natuurlijk van belang om bijvoorbeeld de goud koers goed in de gaten te houden. Op die manier kunt u er namelijk voor zorgen dat u precies weet wat de waarde van uw kapitaal op een bepaald moment is, maar ook wanneer u er het best voor kunt kiezen om extra goud aan te kopen of het juist van de hand te doen. De goudkoers is op een aantal gebieden leidend voor een goede keuze en daarmee van groot belang. Wanneer we kijken naar de koers kunnen we tevens een aantal factoren aanwijzen die hierop van invloed zijn. Zo kunnen we onder andere de historie van de goudkoers analyseren en op basis daarvan voorspellingen doen over de toekomst. Het is natuurlijk nooit helemaal zeker hoe de koers zich zal ontwikkelen, maar het zorgt er wel voor dat we ongeveer weten waar we op moeten rekenen.
De goudkoers wordt allereerst uitgedrukt in dollars of euro’s per troy ounce. Dit betekent dat u bijvoorbeeld heel gemakkelijk de waarde van uw kapitaal kunt berekenen door gouden munten te kopen die precies dit gewicht kennen. Het is uiteraard ook niet erg moeilijk om aan de hand van de goudkoers de waarde van uw goudbaren te bepalen, maar de munten die precies het gewicht van een troy ounce kennen maken dit nog een stuk makkelijker. Op die manier kunt u het aantal munten dat u in het bezit heeft namelijk heel gemakkelijk vermenigvuldigen met de goudkoers zoals de op dat moment bekend is. Aan de hand daarvan komt u gemakkelijk tot de waarde van uw kapitaal en weet u precies hoeveel u op dat moment bezit. Door dit op verschillende momenten te doen wanneer de goudkoers wat veranderd is kunt u tevens heel gemakkelijk zien hoeveel u in een bepaalde periode aan het goud heeft verdiend, zonder dat u hier eigenlijk ook maar iets voor heeft hoeven doen.
De historie van de goudkoers is daarnaast natuurlijk heel interessant, ook voor iedereen die overweegt een investering te gaan doen. Op die manier kunnen we namelijk bepalen of het verstandig is om dit te doen en ongeveer inschatten wat we hiermee kunnen verdienen. De historie van deze koers vertelt ons onder andere name over de reactie van de goudkoers op een eventuele onzekerheid op de overige financiële markten. Hier kunnen we heel gemakkelijk van leren en op die manier ook eenvoudig van profiteren door op het juiste moment in te stappen en zo gemakkelijk geld te verdienen met het edelmetaal.
Wanneer we kijken naar de historie van de goudkoers zien we bijvoorbeeld dat de prijs heel erg lang stabiel is geweest. Dit is goed te verklaren aan de hand van het feit dat de goud productie wereldwijd ongeveer gelijk blijft, ook wanneer het op de verschillende financiële markten allemaal een stuk minder gaat. Anders dan met papiergeld kunnen we niet zomaar wat landen bepalen om de productie sterk omhoog te gooien. Op die manier blijft het goud vrij van inflatie, iets waar bijvoorbeeld iedereen met een kapitaal in dollars of euro’s gemakkelijk last van kan krijgen. Op die manier neemt het kapitaal gewoon in waarde af, zonder dat we hier iets aan kunnen doen of er ook maar wat aan hebben.
Met name de onrust die er kan ontstaan op de verschillende financiële markten is van grote invloed op de goudkoers. Wanneer de markten onrustig worden gaan de verschillende beleggers namelijk op zoek naar alternatieven. Dit betekent niet alleen dat ze hun geld uit de verschillende aandelen halen, maar ook dat ze dit investeren in goud. Het goud is een stuk zekerder en om die reden gaat de goudkoers natuurlijk als vanzelfsprekend omhoog. Wanneer de vraag naar een product toeneemt zal de prijs omhoog gaan en dat is dan ook precies wat we de afgelopen jaren zien gebeuren. Het is ook precies om die reden dat we verwachten dat de goudkoers nog veel verder zal stijgen. Een groot aantal deskundigen weet namelijk heel goed dat de vraag naar het goud nog veel verder zal blijven stijgen nu de landen een manier gaan zoeken om hun schulden af te betalen.
Over het algemeen kiezen veel landen ervoor om bijvoorbeeld geld bij te laten drukken. Ze kunnen op die manier hun schulden afbetalen, maar zorgen er daarmee ook voor dat de goudkoers verder op zal lopen. Op het moment dat er meer geld wordt gedrukt neemt de inflatie namelijk snel toe en wordt het daarom heel aantrekkelijk om te investeren in goud. Wanneer u uw kapitaal in dollars of in euro’s aan blijft houden zal de inflatie er voor zorgen dat dit snel minder waard wordt. Door op tijd over te stappen naar bijvoorbeeld goud kunt u de invloeden van deze inflatie gemakkelijk omzeilen en blijft de waarde van uw kapitaal dus netjes behouden. De goudkoers zal waarschijnlijk alleen maar verder gaan stijgen nu de verschillende landen mogelijkheden zoeken om hun schulden af te lossen.
Iedereen die bij de huidige goudkoers instapt kan op die manier relatief gemakkelijk gaan verdienen aan het goud. Op die manier is er een tweede doel bijgekomen voor mensen die goud kopen. In principe is het goud namelijk altijd een product geweest dat het mogelijk maakte om een bepaald kapitaal te beschermen tegen de invloed van de inflatie en er daarmee voor te zorgen dat de waarde van een bepaald kapitaal daarmee behouden bleef. Nu de goudkoers zo blijft stijgen is het echter ook mogelijk om op een relatief korte termijn gemakkelijk te verdienen aan het goud en op die manier een leuke winst te maken. Zo hoeft u in principe alleen maar te bepalen welk deel van uw kapitaal omgezet dient te worden in goud. Zodra u een leuk bedrag over heeft kunt u hiermee gemakkelijk investeren en op die manier profiteren van de stijgende goudkoers.